Przystawka śródziemnomorska z bazylią

Przystawka śródziemnomorska z bazylią:

Składniki: ser mozarella, 2 pomidory sparzone i obrane ze skórki, garść zielonych oliwek, oliwa extra virgin, 2 ząbki czosnku, pieprz, sól, bazylia.
Ser i pomidory pokroić w plastry takiej samej grubości (3 mm), ułożyć naprzemiennie na talerzu, oliwki poprzekrawać na połówki i dołożyć do pomidorów, polać oliwą ( do 4 łyżek oliwy wsypać 1 pełną łyżeczkę suszonej bazylii, szczyptę soli, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i wgnieść czosnek, dobrze wymieszać) i  skropić octem balsamicznym.

Królewskie zioło 

Bazylia – jej nazwa pochodzi z języka greckiego i oznacza „król”, gdyż w zamierzchłych czasach wierzono, że tylko król może zerwać tą roślinę ze względu na jej silny aromat. W starożytnym Rzymie  była traktowana jako talizman przeciw bazyliszkowi, zaś w Afryce miała chronić przed skorpionami i wężami. Liczy ok. 35 gatunków i dziko rośnie w gorących strefach Afryki i Azji. Ze względu na aromatyczne liście bazylia obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata, również w Polsce można bez większego problemu zakupić jej sadzonki i krzewy. Bazylia to roślina przyprawna i lecznicza; stosowana systematycznie reguluje trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi schorzenia wątroby i woreczka żółciowego, ma działanie antydepresyjne, poprawia nastrój i dodaje sił. Można nią również płukać jamę ustną w stanach zapalnych. Swój charakterystyczny, mocny zapach zawdzięcza olejkowi eterycznemu – bazyliowemu. Smak jedyny w swoim rodzaju słodkawy i pikantny zarazem, dodaje potrawom lekkości i świeżości. Doskonale smakuje w sałatkach na bazie: oliwy extra virgin, balsamico, czy sosów typu winegret, nieodłączny składnik wszystkich potraw z pomidorami zarówno na zimno jak i na ciepło (nasza pomidorowa też uwielbia bazylię!). Uszlachetnia smak mizerii i czyni ją lekkostrawną. Bazylię można dodawać w dość dużych ilościach, jak na przyprawę, gdyż zalicza się do przypraw delikatnych, np. na miskę sałaty można dodać 1,5-2 łyżeczki suszonej bazylii, najlepiej roztartej w dłoniach i połączonej z oliwą.

Autor: JPD

Tagi: ,