Zapraszamy na profesjonalne warsztaty winiarskie które odbędą się zgodnie z harmonogramem. Rozpoczęcie w dniu 22 sierpnia 2024 r. godz. 17:00 sala Stowarzyszenia Koła Gospodyń Wiejskich Stara Wieś I Wiejski Dom Kultury.
Program warsztatów: Uprawa i przetwórstwo winorośli oraz innych owoców sezonowych. Domowa produkcja win, miodów pitnych i nalewek.
Czwartek 22 sierpnia
Godz 17. 15 Koło Gospodyń Wiejskich w Starej Wsi
17. 15 Rozpoczęcie warsztatów , przywitanie gości , uczestników i prelegentów.
17. 30 Rys historyczny dotyczący uprawy winorośli i produkcji wina.
17 45 Podstawowe przyrządy potrzebne do domowej produkcji win gronowych i owocowych oraz podstawy prawne domowej produkcji win.
18 15 Przerwa
18 20 Ogólny przebieg procesu produkcji wina domowego
Piątek 23 sierpnia
17. 15 Czym jest wino ? Podział win oraz podstawowe procesy zachodzące podczas fermentacji etanolowej
18.00 przerwa
18. 10 Zajęcia praktyczne : wykonanie nastawu wina gronowego lub miodu pitnego / w zależności od dostępności surowców/
Czwartek 29 sierpnia
Godz 17 15 Drożdże winne tajemnica sukcesu - czyli co, jak i kiedy. Omówienie podstawowych gatunków drożdzy.
18 00 Przerwa
18 10 Surowce winiarskie, dodatki do stosowania w procesie fermentacji, oraz istota chemiczna i mikrobiologiczna fermentacji etanolowej. Przygotowanie drożdży uniwersalnych.
Piątek 30 sierpnia
1715 . Zlewania wina, filtrowanie i klarowanie, dojrzewanie wina i butelkowanie. Leżakowanie – jak to wygląda w praktyce?
18.00 Przerwa
18 10. Zajęcia praktyczne . Nastawianie wina wytrawnego gronowego, czerwonego.
Czwartek 5 września
G 17. 15 Wady i choroby wina czyli jak uniknąć niepotrzebnych kłopotów. Podstawowe choroby winorośli.
18.00 Jak i gdzie założyć przydomową winnicę . Wymagania terenowe oraz dobór odpowiednich szczepów winorośli i formy ich prowadzenia. Zbiór winogron
Piątek 6 września
Godz. 17.15 Terenowa wycieczka do wybranej winnicy.
Czwartek 12 września
Godz. 17. 15
Prace kiperskie – czyli jak stworzyć swoją własną kompozycję wina. Korki i techniki korkowania wina.
18.00 przerwa
18.15 Nalewki jako forma uzupełniania bukietu wina . Korygowanie kwasowości i poziomu alkoholu w winach. Przyrządy pomiarowe.
Piątek 13 września
Godz 17 15 Piwniczka …ale jaka ? Zasady i warunki przechowywania win. Własna czy wynajęta?
18.00 Przerwa
18.10 Prawie wszystko o butelkach, kieliszkach, serwowaniu i spożywaniu win… Paradoks francuski.
Degustacja win i zakończenie warsztatów.
Rozdanie dyplomów ukończenia warsztatów
Organizator: Stowarzyszenie Kulturalno-Oświatowe Ziemia Limanowska
Prowadzący zajęcia: Marek Dudek
Dodatkowe informacje udziela Stefan Hutek Prezes Stowarzyszenia Tel. 604 597 276
Formularz zgłoszeniowy wysyłać mailowo : gorskaszkolarolnicza@interia.pl
Imię Nazwisko |
Adres zamieszkania |
Tel. |
mail |
|
|
|
|