W dniu 14 września 2024 r. zakończyły się 21 godzinne warsztaty winiarskie w ramach działania reaktywacji Gorskiej Szkoły Rolniczej. Ponad 30 osób poznało w sposób praktyczny i teoretyczny podstawy zakładania winnicy oraz prowadzenia procesu wytwarzania wina. Wiele osób uczestników Warsztatów już miało kontakt z produkcją wina na własne potrzeby. Jednak brak szerszej wiedzy wpływał często na niespodziewane problemy niweczące trudy produkcji tego wyjątkowego napoju znanego od zarania dziejów człowieka. Entuzjazm i pasja zdobywania wiedzy wśród uczestników zajęć jest kolejnym dowodem o konieczności pilnej reaktywacji działania Górskiej Szkoły Rolniczej. Powiększa się też kadra doskonale przygotowanych osób chcących przekazywać fachowo wiedzę. Na zakończenie zajęć połączonych z wydaniem dyplomów ukończenia przybył właściciel „ Winnicy Szykownej” Pan Stanisław Szymański, który swoje pasje tworzenia wina chce przekazywać wszystkim chętnym szukającym coraz doskonalszych sposobów uzyskiwania jak najwyższej jakości produkcji tego niezwykłego napoju. Władze samorządowe reprezentował Członek Zarządu powiatu Limanowskiego Czesław Kawalec. Niezwykłą wiedzą teoretyczną i praktyczną w całości Warsztatów w zakresie produkcji wina przekazywał Marek Dudek, główny wykładowca. Obecna była również na podsumowaniu Warsztatów Pani Małgorzata Król z Męciny właścicielka gospodarstwa rolnego producentka w ramach RHD doskonałych serów. Ogromny popyt na jej produkcję jest dowodem ze konsumenci poszukują zdrowej naturalnej i smacznej żywności. Pani Małgorzata w Górskiej Szkole Rolniczej podejmuje wyzwanie prowadzenia zajęć w zakresie serowarstwa. Jest niezwykłą rzeczą tworzyć historię która rozpoczęła się 95 lat temu, wtedy to prof. Jan Włodek Dziekan Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie wraz Jego genialnym studentem inż. Janem Drożdżem powołali akademicką szkołę w Łososinie Górnej zwaną Górska Szkoła Rolnicza wzorowaną na najlepszym Szwajcarskim systemie oświaty rolniczej. Władze komunistyczne przerwały działalność Szkoły w roku 1950. Koło historii dumnej Szkoły zaczyna się domykać dzięki nawiązanej współpracy z Fundacją Zofii i Jana Włodków z Krakowa, gdzie do uczestników Warsztatów słowa przekazał w Liście Przewodniczący Rady Fundacji Prof. Dr hab. Marian Wolski. Górska Szkoła Rolnicza będzie szkołą Akademicką przy ścisłej współpracy naukowej z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie. Kolejnymi planowanymi Warsztatami w ramach reaktywacji Górskiej Szkoły Rolniczej będą zajęcia prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego w zakresie wypieków chleba metodami tradycyjnymi dla profesjonalistów. Projek Warsztaty Winiarskie był realizowany dzięki wsparciu środkami finansowymi Kólka Rolniczego w Starej Wsi
Stefan Hutek
Słowa skierowane do uczestników Warsztatów Winiarskich
Kraków, 10.09.2024
Szanowny Pan Stefan Hutek
Prezes
Stowarzyszenia Kulturalno- Oświatowego Ziemia Limanowska.
Szanowny Panie Prezesie, w imieniu Rady Fundacji im. Zofii i Jana Włodków przesyłam na Pana ręce gratulacje dla uczestników profesjonalnych warsztatów winiarskich i prowadzącego je Pana Marka Dudka. Cieszę się, że idea kształcenia w zakresie ekologicznego rolnictwa, która została zaszczepiona na Ziemi Limanowskiej z inspiracji naszego Patrona, prof. Jana Zdzisława Włodka i za sprawą Jego ucznia inż. Jana Drożdża, wieloletniego dyrektora modelowej Górskiej Szkoły Rolniczej w Łososinie Górnej, znajduje dziś kontynuację. Ufam, że wiedza zdobyta w trakcie warsztatów będzie dla ich uczestników stanowiła bazę do dalszego pogłębiania tajników produkcji wina i rozwijania własnej działalności. Wyrażam zarazem ogromne uznanie dla determinacji Stowarzyszenia w przywracaniu tradycji Górskiej Szkoły Rolniczej, a tym samym wcielaniu w życie założeń edukacyjnych mających na celu rozwijanie kompetencji producentów zdrowej żywności. Łączę najlepsze wyrazy
Prof. dr hab. Marian Wolski
Przewodniczący Rady Fundacji im. Zofii i Jana Włodków