Szałwia czyli zdrowie.
Nazwa szałwia po łacinie salvus oznacza zdrowie, co potwierdza się w szerokim jej zastosowaniu na różne dolegliwości. Zioło to poprawia pracę układu trawiennego, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi i przeciwdziała biegunce, obniża nadmierną potliwość i skutecznie leczy trądzik. Warto przypomnieć sobie o płukance z szałwii, która dzięki bakteriobójczym właściwościom łagodzi zapalenie gardła i jamy ustnej, u kobiet zwalcza stany zapalne narządów intymnych. Szałwiowa płukanka to też sprawdzony sposób na problemy z łupieżem i przetłuszczającymi się włosami. Natomiast napar z szałwii poleca się do stosowania w formie okładów na choroby skóry, trudno gojące się rany. Z kolei kąpiel z dodatkiem naparu może być ukojeniem dla osób cierpiących na schorzenia reumatyczne. Szałwia to nie tylko zioło lecznicze, ale też przyprawa, jednak należy pamiętać, by używać jej w niewielkich ilościach ze względu na gorzkawy smak. Szczególnie polecana jest do mięsa z królika, kapusty i grochu. Doskonały dodatek do różnego rodzaju farszów, sałatek (głównie z pomidorami), również do wytrawnych deserów. Świeże gałązki szałwii, którą bardzo dobrze hoduje się w naszych warunkach klimatycznych, można dodać do żaru podczas grillowania, dzięki czemu przygotowywane mięso uzyska wspaniały aromat. Szałwia to zioło o silnych właściwościach dlatego powinny go unikać kobiety w ciąży i osoby o niskim ciśnieniu.Cukierki szałwiowe na infekcje gardła i jamy ustnej
(wg przepisu M. Przybyłowicz)
250 g cukru rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dodać 25 g drobno posiekanych świeżych liści szałwii i dokładnie wymieszać. Na papierze do pieczenia ułożyć porcje odmierzane małą łyżeczką. Pozostawić do zastygnięcia.Autor: JDP