Zbliżają się Trzecie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności, które odbędą się 22 marca 2025 r. Z przyjemnością informuję że Targi swoim Honorowym Patronatem objęli Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie Pan prof. Dr hab. inż. Sylwester Tabor, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Pan Ryszard Pagacz , Wojewoda Małopolski Pan Krzysztof Klęczar, Burmistrz Miasta Limanowa Pani Jolanta Juszkiewicz. W tym roku oprócz wystawców producentów zdrowej żywności będą prowadzone zajęcia dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Pani Danuta Poręba poprowadzi warsztaty serowarskie, gdzie można będzie poznać tajniki cudownej sztuki tworzenia wyrobów z mleka. Każdy uczestnik pozna podstawy wyrobu sera podpuszczkowego, co pozwoli już w przyszłości samemu dochodzić do sztuki serowarskiej. Drugie warsztaty z cyklu „Biologia z Zielonego Kapelusza”, poprowadzi Pani dr Ewelina Więckowska, wprowadzając uczestników dzieci i młodzież w magiczny świat mikrokosmosu życia biologicznego.( obowiązują na wymienione warsztaty zapisy, liczy się kolejność zgłoszeń liczba maksymalna 15 osób. Zapisy pod adresem mailowym; gorskaszkolarolnicza@interia.pl. Podać Imię Nazwisko i nazwę warsztatów.
Wielkim uznaniem należy traktować udział w Targach pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w osobach: prof. dr hab. inż. Władysława Migdała, prof. dr hab. inż. Joanny Makulskiej, prof. dr hab. inż. Jacka Domagały. Limanowskie Targi Zdrowej Żywności to nawiązanie to historii działalności Górskiej Szkoły Rolniczej, gdzie pod podanym linkiem dostępne są publikacje na jej temat. „Była Taka Szkoła - 90 rocznica powstania ” „ 10- lecie istnienia Górskiej Szkoły Rolniczej”,
Poniżej dostępny jest szczegółowy program Targów
III Limanowskie Targi Zdrowej Żywności Program
22 marca 2025 r. w godz. 9:00-15:00, LDK Limanowa
• 9:00 - Oficjalne rozpoczęcie III Limanowskich Targów Zdrowej Żywności.
Przywitanie Gości prezentacja programu i wystawców.
• 9:30 - 14:30 - Warsztaty Serowarskie, sala LDK, obowiązują zapisy,– prowadzi Danuta Poręba
• 9:30 - 10:15 - Zajęcia edukacyjne z wykorzystaniem mikroskopu: "Mikroorganizmy w glebie i wodzie", Sala Kameralna LDK, ilość miejsc 15 ( obowiązują zapisy na zajęcia + widownia oglądająca obraz z mikroskopu na ekranie kinowym, wstęp wolny) Biologia z Zielonego Kapelusza – prowadzi Ewelina Więckowska
• 10:15 - 10:45 - pokaz obrazu mikroskopowego mikroorganizmów glebowych i wodnych wraz z prezentacją, sala kameralna LDK, wstęp wolny, Biologia z Zielonego Kapelusza –prowadzi Ewelina Więckowska
• 11:10 - 11:30 - pokaz obrazu mikroskopowego mikroorganizmów glebowych i wodnych wraz z prezentacją, sala kameralna LDK, wstęp wolny, Biologia z Zielonego Kapelusza - prowadzi Ewelina Więckowska
• 12:00 - Otwarcie Panelu Wykładowego ( Sala Kameralna LDK):
• 12:00 - 12:30 - prof. dr hab. inż. Władysław Migdał, Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych „Rolnik – zawód czy misja? Nowe wyzwania”
• 12:30 - 13:00 - prof. dr hab. inż. Joanna Makulska, Katedra Genetyki, Hodowli i Etologi Zwierząt „Użytkowanie bydła na terenach górskich i podgórskich – koncepcja ekorozwoju”.
• 13:00 - 13:30 - prof. dr hab. inż. Jacek Domagała, Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych „Projekt na rzecz rozwoju polskiego sektora mleczarskiego (SUP-RIM) po roku realizacji”.
• 14:45 - Oficjalne Podsumowanie i zakończenie, Sala kameralna LDK
godz. 9.00-15.00 przed budynkiem LDK sprzedaż sadzonek starych odmian drzew owocowych i innych roślin.
Targi dostępne dla odwiedzających, stoiska wystawców dostępne
od godz.: 9:00 do godz. 15:00
na korytarzach i przestrzeniach Limanowskiego Domu Kultury.
Zapisy na kursy pod mailem: gorskaszkolarolnicza@interia.pl
Stefan Hutek