Lipa – zielarskie drzewo

Lipa to dla nas coś bardzo naturalnego,   jest ich dosyć dużo w naszym otoczeniu, rosną w lasach, parkach, ogrodach przydomowych;  nie do końca ją doceniamy bo mamy ją, można by rzec, „na każdym kroku”. Tymczasem nawet nie zdajemy sobie sprawy, że tym naturalnym skarbem Pan Bóg obdarował tylko naszą strefę klimatyczną – umiarkowaną i w dodatku tylko na półkuli północnej. Pewnie niektórzy się zastanawiają dlaczego nazwałam lipę skarbem ? Otóż kwiatostany lipy są cennym surowcem leczniczym, zawierają wiele dobroczynnych substancji: flawonoidy, olejek eteryczny, związki śluzowe, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne, karoten, fitosterol. Napary z kwiatów lipy są powszechnie znane jako środek napotny w chorobach związanych z podwyższoną temperaturą ciała.  Działanie napotne ma  nie tylko picie naparu z lipy, ale również kąpiel z dodatkiem naparu. Do innych najważniejszych właściwości leczniczych lipy należy działanie przeciwzapalne, osłaniające i zmiękczające co wpływa na łagodzenie bólu gardła i leczy kaszel. Co ważne też – napary z kwiatów tego drzewo osłabiają stany napięcia nerwowego, szczególnie u dzieci, młodzieży i osób starszych; roślina ta dostała od pana dr A. Ożarowskiego przydomek „panaceum na zmęczenie nerwowe”. Warto tez wspomnieć o właściwościach żółciopędnych i przeciwskurczowych lipy, dzięki którym pobudza wydzielanie soku żołądkowego w wyniku czego poprawia trawienie i przyswajanie pokarmu. Lipa z jeszcze jednego powodu jest rośliną niezwykle cenną – pamiętajmy, że jest drzewem miododajnym. Na koniec dodam ciekawostkę: nasi południowi sąsiedzi – Czesi tak umiłowali lipę, że ustanowili ją swoim drzewem narodowym.  Kilka WAŻNYCH wskazówek : kwiatostany należy zbierać na przełomie czerwca i lipca tylko podczas suchej pogody, nie należy zbierać kwiatów przekwitających ponieważ mogą mieć działanie narkotyczne!

Autor: Miłośniczka Czech