W dniu 22 marca 2015 r. w Limanowskim Domu Kultury odbyły się Trzecie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności. To cykliczne wydarzenie rozwija się. W tym roku oprócz wystawców producentów zdrowej żywności odbyły się zajęcia edukacyjne dla dzieci ,młodzieży i dorosłych. Uroczystego otwarcia Targów dokonała Pani Jolanta Juszkiewicz Burmistrz Miasta Limanowa w obecności gości w osobach : Pani Urszuli Nowogórskiej Posła na Sejm RP. Czesława Kawalca Członka Zarządu Powiatu Limanowskiego, Leszka Mordarskiego Przewodniczącego Rady Miasta Limanowa, Adama Króla Wiceprzewodniczącego Rady Miasta Limanowa, Jana Skrzekuta Wójta Gminy Limanowa, Daniela Łąckiego Przewodniczącego Rady Gminy Limanowa, Leszka Leśnika Kierownika ODR Limanowa, Antoniego Frączaka Przewodniczącego Powiatowej Izby Rolnej, Jacentego Musiała Dyrektora Gminnej Biblioteki Publicznej w Starej Wsi , Mateusza Pietrzaka Dyrektora Wydziału Promocji Starostwa Powiatowego, Radnych Miasta Limanowa Piotra Zonia i Janusza Kądziołki. Prowadzącymi konferansjerkę tego wydarzenia byli Marek Dudek i Józef Wójtowicz. Targi są nawiązaniem do działalności Akademickiej Górskiej Szkoły Rolniczej powstałej w roku 1929 r. z inicjatywy Profesora Jana Włodka dziekana Wydziału Rolniczego Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie oraz jego zdolnego studenta inż. Jana Drożdża . Jej niezwykły poziom edukacyjny zachwycał wielu dając rozwój ekologicznego bogatego w tradycje rolnictwa górskiego wzorowanego na doświadczeniu krajów alpejskich. Koło historii się zamyka bo podczas Trzecich Limanowskich Targów Zdrowej Żywności zagościli przedstawiciele polskiej nauki z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w osobach prof. dr hab. inż. Władysława Migdała, prof. dr hab. inż. Joanny Makulskiej, prof. dr hab. inż. Jacka Domagały , którzy wygłosili referaty naukowe. Pamięć o działalności prof. Jana Włodka dokumentuje Fundacja im Zofii i Jana Włodków w Krakowie, gdzie podczas Targów obecna była Wiceprezes Fundacji Pani dr Ewa Wolska. Zajęcia edukacyjne były nowa formą pojawiająca się podczas Targów. Pani Ewelina Więckowska w ramach cyklu zajęć dla dzieci pod nazwą „ Biologia z Zielonego Kapelusza” pokazała za pomocą mikroskopu jak wygląda życie biologiczne w glebie czy w wodzie. Dzieci mogły same przygotować próbki do obserwacji gleby nawożonej naturalnie i gleby bez takiego nawożenia widząc jak działają mikroorganizmy w glebie ekologicznej dając szanse doskonałego odżywiania roślin. Prowadzone były tez zajęcia dla dzieci w zakresie zasiewu roślin, które zabieriały do domu w doniczkach by prowadzic obserwację ich wzrostu. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się wśród młodzieży i dorosłych Warsztaty Serowarskie gdzie prowadząca zajęcia Pani Danuta Poręba wprowadziła uczestników w świat fantastycznej przygody produkcji serów poduszkowych które w tradycji mają bogatą historię. Wszyscy poznali tajemnicę produkcję serów typu oscypek czy korboce, więc pozostanie teraz konieczność doskonalenia się w tej sztuce by osiągać coraz lepsze walory smakowe i zdrowotne produkowanej zdrowej żywności metodami tradycyjnymi. Ogromny zainteresowaniem cieszył się pokaz Lam Peruwiańskich , surykatek oraz drobiu ozdobnego których właścicielami byli Gospodarstwo Agroturystyczne Zalasek z Dobrej oraz Pan Józef Olchawa hodowca drobiu ze Starej Wsi. Patronatem Honorowym Trzecie Limanowskie Targi Zdrowej Żywności objęli: Rektor Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie prof. Dr hab. inż. Sylwester Tabor, Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Pan Ryszard Pagacz , Wojewoda Małopolski Pan Krzysztof Klęczar, Burmistrz Miasta Limanowa Pani Jolanta Juszkiewicz. Smakowite potrawy serwowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Starej Wsi I oraz z Lipowego. Patronatem Medialnym to wydarzenie zostało objęte przez RDN Nowy Sącz, Limanowa IN oraz TV28. Projekt realizowany był przy wsparciu Województwa Małopolskiego
Stefan Hutek