Jajko jajku nierówne, czyli jakie jajka kupować

Jajka są jednym z głównych składników naszego codziennego żywienia dlatego proponuję dowiedzieć się  dlaczego warto je jeść i które kupować. Jajka to nie tylko cenne źródło minerałów i witamin, ale też wielu innych wartościowych substancji, przede wszystkim kwasów omega 3 i lecytyny, która nazywana jest pogromcą tłuszczu, ponieważ redukuje odkładanie się blaszki miażdżycowej, ponadto chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, reguluje ciśnienie, działa przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo. Pod względem zawartości protein, związków białkowych jajka są zdecydowanie najlepszym produktem pochodzenia zwierzęcego. Kolejny walor - jako jedyny produkt spożywczy zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne. W żółtku jajka znajduje się jeszcze jeden ważny dla naszego zdrowia składnik – luteina, działa ona w naszym organizmie jak filtr, chroni przed promieniowaniem UVA i UVB. Spożywanie jajek wpływa dobroczynnie na nasz organizm, dlatego warto zwrócić uwagę jakiej jakości jajka jemy. Oznaczenia, które znajdują się na jajkach są nośnikiem ważnych informacji dotyczących m.in.: wielkości, pochodzenia, sposobu chowu kur. Oznaczenia wielkości: S – małe, M – średnie, L – duże, XL – bardzo duże. Odradzam kupowanie jajek dużych i bardzo dużych, gdyż ich wielkość wskazuje na to że kury były dokarmiane substancjami, które mogą być dla nas szkodliwe, poza tym  mają cienką skorupkę, która może pękać podczas gotowania. Pierwsza cyferka na jajku oznacza sposób chowu kur i ta informacja powinna być dla nas najważniejsza: 0 – chów ekologiczny 1 – chów wolnowybiegowy 2 – chów ściółkowy 3 – chów klatkowy Jeśli zależy nam na pełnowartościowych jajkach polecam wybieranie tych z cyfrą 0; kury je znoszące chowane są w przyzwoitych warunkach i co najważniejsze karmione są w sposób naturalny. Zasada jest prosta – im wyższy numer tym jajka gorszej jakości.

Autor: JDP

Tagi: ,