Zdjęcia: Roman Szuszkiewicz
V Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej - zdjęcia
Opublikowany w: Wydarzenia
–
05 sierpnia 2013
4 sierpnia br. w Laskowej odbyła się V edycja Festiwalu Śliwki, Sera i Miodu. Jest to impreza lokalna,pokazująca regionalne potrawy i produkty, promująca gospodarstwa i wytwórców.
Jak ktoś powiedział Laskowa, stara się wykorzystać inny swój atut – długą tradycję uprawy i wykorzystania owoców pochodzących z lokalnych plantacji (śliw, jabłoni, gruszek). Wraz z kilkoma sąsiadującymi gminami promuje swoje atrakcje turystyczne jako Śliwkowy Szlak.
Jednym ze sposobów promocji dziedzictwa kulturowego jest Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, prezentujący lokalną kuchnię z jej sztandarowym produktem – suską sechlońską (to śliwka z pestkami poddana procesowi podsuszania i podwędzania - wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych), aromatycznymi miodami, wybornymi serami i innymi smakołykami.
Na Festiwalu obecni byli m.in. : Poseł na Sejm RP - Józef Lassota, Radny Województwa Małopolskiego - Grzegorz Biedroń, Starosta Limanowski - Jan Puchała , Radne Powiatu Limanowskiego: Jolanta Grzegorzek i Agata Zięba, Wójt Gminy Tymbark - Lech Nowak, Wójt Gminy Żegocina - Jerzy Błoniarz, Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach - Bronisław Dutka, Kierownik Delegatury Urzędu Wojewódzkiego w Nowym Sączu - Małgorzata Mordarska.
Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej, jak co roku, miał także swoją artystyczną oprawę. Na scenie zaprezentowały się zespoły, wykonujące urozmaicony pod względem gatunkowym typ twórczości.
Program tegorocznego festiwalu Śliwki i Miodu w Laskowej rozpoczął występ zespołu „Mali Laskowianie”. Pani wójt Gminy Laskowa Stanisława Niebylska wraz z Ewą Pajor Przewodniczącą Rady Gminy Laskowa przywitały przybyłych gości. Kolejnym punktem programu był występ Kapeli Regionalnej „Laskowioki”. Następnie wystąpiła orkiestra dęta ze Słowacji, a później mogliśmy wysłuchać koncertu zespołu „Cover-Band” z Rzeszowa.
W dalszym ciągu programu ogłoszono wyniki konkursu kulinarnego.
Lista zgłoszonych potraw i produktów do konkursu kulinarnego:
Janina Kochniarczyk, Łętowe: ciasto drożdżowe ze śliwką, Ser podpuszczkowy z mleka krowiego,
KGW Chełmek: ciasto orzechowe z miodem,
Karczma Matras, Limanowa: królik w miodzie nadziewany śliwką z kluskami hauski i fasolką szparagową,
Maria i Krzysztof Uryga, Gosp. agrot. „Urygówka” w Kamionce Małej: udziec z dzika w miodowo-ziołowej polewie,
KGW Zawadka: sernik, - Sery miękkie z ziołami - Rolada serowa ze śliwką,
Gosposie z pod Gorca, Zasadne: sery podpuszczkowe z mleka koziego,
KGW Laskowa: ciasto ze śliwką w rumie, - Karkówka nadziana śliwką z sosem miodowo-musztardowym,
KGW Kamionka Mała: tort ze śliwką, - Zupa „Grocho-grzybo-śliwkówka”,
KGW Ujanowice: rogaliki serowe ze śliwką, - specjał Ujanowski,
Koło Pszczelarzy Gminy Laskowa: pyłek z miodem i propolis z miodem,
Firma Gastronomiczna „Degusto”, Jakub Kasiński Młynne 106: żeberka w miodzie i śliwowicy Żmiąckiej.
Komisja Konkursowa w składzie:
Przewodniczący Komisji - Wojciech Wiśniewski, portal Internetowy „Głębia Smaku”.
Członkowie Komisji:
-Grzegorz Biedroń – Radny Sejmiku Województwa Małopolskiego,
-Leszek Leśnik – Kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Limanowej,
-Ewa Pajor – Przewodnicząca Rady Gminy Laskowa,
- Irena Szewczyk – Kierownik powiatowego Biura ARiMR w Limanowej,
- Józef Lassota - – Poseł na Sejm RP.
Po degustacji zgłoszonych potraw i produktów spożywczych, postanowiła przyznać:
W I kategorii – ciasta i desery napoje:
Wyróżnienie: KGW Chełmek „Chełmoczowianka”, (za ciasto orzechowe z miodem).
Wyróżnienie: KGW Ujanowice, (za rogaliki serowe ze śliwką).
W II kategorii – dania główne:
Wyróżnienie: Marii i Krzysztofowi Uryga – Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka (za udziec z dzika w miodowo-ziołowej polewie).
Wyróżnienie: KGW Zawadka (za ser miękki z ziołami i roladę serową z śliwką).
Grand Prix komisja przyznała dla KGW Laskowa (za karkówkę nadziewaną z śliwką z sosem miodowo - musztardowym).
Dalej mogliśmy podziwiać występ Teatr A , który przedstawił spektakl „Tobiasz”., oraz zespół „Honky Tonk Brothers” (muzyka country), widowisko plenerowe „Serce Don Juana”, Zespół „BEDNAREK” . Po 22.10 odbył się pokaz pirotechniczny i ostatnim punktem programu była dyskoteka z grupą SOUNDLIGHT.
Dodatkowymi atrakcjami były: wioska indiańska, malowanie twarzy, prezentacja artystów ludowych, pokaz pobierania miodu, dmuchane zamki, trampoliny oraz przejażdżki na kucach i koniach, oraz w dorożce.