VI edycja Festiwalu Śliwki, Sera i Miodu w Laskowej

3 sierpnia br. w Laskowej odbyła się VI edycja Festiwalu Śliwki, Sera i Miodu. Jest to impreza lokalna, pokazująca regionalne potrawy i produkty, promująca gospodarstwa i wytwórców. 

Wraz z kilkoma sąsiadującymi  gminami Laskowa promuje swoje atrakcje turystyczne jako  Śliwkowy Szlak.  Jednym ze sposobów promocji dziedzictwa kulturowego jest Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, prezentujący  lokalną kuchnię z jej sztandarowym produktem – suską sechlońską (to śliwka z pestkami poddana procesowi podsuszania i podwędzania - wpisana na  Listę Produktów Tradycyjnych), aromatycznymi miodami, wybornymi serami i innymi smakołykami.  

Pani wójt Gminy Laskowa Stanisława Niebylska wraz z Ewą Pajor Przewodniczącą Rady Gminy Laskowa przywitały przybyłych gości.

Na Festiwalu obecni byli m.in. : Poseł na Sejm RP – Wiesław Janczyk, Radny Województwa Małopolskiego - Grzegorz Biedroń, Starosta Limanowski - Jan Puchała, Wicestarosta Franciszek Dziedzina, Członek Zarządu Powiatu Limanowskiego – Mieczysław Uryga, Radne Powiatu Limanowskiego: Ewa Filipiak, Jolanta Grzegorzek i Agata Zięba, Wójt Gminy Tymbark - Lech Nowak, Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach - Bronisław Dutka, Radny Miasta Limanowa – Walenty Rusin. 

Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej, jak co roku, miał także swoją artystyczną oprawę.

Na scenie zaprezentowały się zespoły, wykonujące urozmaicony pod względem gatunkowym typ twórczości. Wystąpił: Rafał Brzozowski, ponadto zespół Arkadio z Nowego Sącza, Zespół Honky Tonk Brothers, wystąpił również kabaret KaŁaMaSz.

Wyniki konkursu na „Najsmaczniesze stoisko”:

 

Najwięcej głosów publiczności zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa łącznie 107 głosówdrugie miejsce z liczbą 50 głosów zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Krosna.

Zgłoszenia do konkursu kulinarnego – 2014 rok

Lp

Zgłaszający

I Ciasta i desery

II Dania główne


1

Gospodarstwo Rolne
Janina i Zbigniew Kochniarczyk
Łętowe

Ciasto tortowe ze śliwką

Bundz z zalewy


2

Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka

Tradycyjny Kołacz

Ruskie pierogi

3

Koło Gospodyń Wiejskich Krosna

Miodownik

Pierogi z serem


4

Pasieka pod Sosnami Tadeusz Leśniak Dobra

Miód spadziowy iglasty

-------------------


5

Koło Gospodyń Wiejskich Zawadka

Kolana pszczoły

Kaczka nadziewana


6

Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa

Serowa pychotka

Wołowina w sosie śliwkowym


7

Gminne Koło Pszczelarzy z Laskowej

Spadziowy miód Laskowski

 


8

Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” Maria i Krzysztof Uryga

------------------

Prosiak pieczony -gołąbkami z śliwką nadziany


9

Anna Palac
Konina

Ciasto ze śliwkami

Sery z ziołami


10

Koło Gospodyń Wiejskich Kamionka Mała

Ciasto ucierane ze śliwką

Rolada mielona ze śliwą

11

Halina i Marek Piwowar Męcina

Kołacz drożdżowy ze serem i śliwką

-------------------

12

Robert Tracz Agroturystyczna Akademia Zdrowia Gospodarstwo Eko-agroturystyczne

Galicyjska wisienka zalana Jurajskim Czarem Pustyni na miodzie

-------------------

13

Firma Gastronomiczna DEGUSTO
Jakub Kasiński Młynne

Chleb z młyna na miodzie ze śliwką suską

Gołąbki młyńskie babci Kazi

14

Hubertówka pod Jaworzem
Kobyłczyna

---------------------

Comber sarni z sosem śliwkowym

15

Koło Gospodyń Wiejskich Czchów

Sernik bez sera ze śliwką

Niespodzianka ze śliwką

16

Stanisława Tontor Czchów

Sernik z rosą i ze śliwką

---------------

17

Gosposie z pod Gorca

Sernik ze suszonymi śliwkami

---------------

Komisja Konkursowa w składzie:

Przewodniczący Komisji - Wojciech Wiśniewski, portal Internetowy „Głębia Smaku”. 

Członkowie:

·         Magdalena Jucha

·         Roksana Wróbel

·         Wiktoria Włoch-Yaba

·         Paweł Zelek

Ogłosiło co następuje:

W I kategorii - ciasta, desery i napoje

- wyróżnienie otrzymało Koła Gospodyń Wiejskich Zawadka za Nalewkę Kolana Pszczoły

- wyróżnienie otrzymały Gosposie z pod Gorca za Sernik ze suszonymi śliwkami

W II kategorii - dania główne:

- wyróżnienia otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa zaWołowinę w sosie śliwkowym

- wyróżnienie otrzymała Hubertówka pod Jaworzem (Kobyłczyna 26) za Comber sarni z sosem śliwkowym

GRAND PRIX otrzymali

Maria i Krzysztof  Uryga Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” za Prosiaka pieczonego gołąbkami z śliwką nadzianego

Pieczony prosiak był prawdziwą gwiazdą festiwalu w Laskowej.

Nagrodami w konkursie były kryształowe patery oraz nagrody rzeczowe. 

Zdjęcia: Roman Szuszkiewicz i Gmina Laskowa