3 sierpnia br. w Laskowej odbyła się VI edycja Festiwalu Śliwki, Sera i Miodu. Jest to impreza lokalna, pokazująca regionalne potrawy i produkty, promująca gospodarstwa i wytwórców.
Wraz z kilkoma sąsiadującymi gminami Laskowa promuje swoje atrakcje turystyczne jako Śliwkowy Szlak. Jednym ze sposobów promocji dziedzictwa kulturowego jest Festiwal Śliwki, Miodu i Sera, prezentujący lokalną kuchnię z jej sztandarowym produktem – suską sechlońską (to śliwka z pestkami poddana procesowi podsuszania i podwędzania - wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych), aromatycznymi miodami, wybornymi serami i innymi smakołykami.
Pani wójt Gminy Laskowa Stanisława Niebylska wraz z Ewą Pajor Przewodniczącą Rady Gminy Laskowa przywitały przybyłych gości.
Na Festiwalu obecni byli m.in. : Poseł na Sejm RP – Wiesław Janczyk, Radny Województwa Małopolskiego - Grzegorz Biedroń, Starosta Limanowski - Jan Puchała, Wicestarosta Franciszek Dziedzina, Członek Zarządu Powiatu Limanowskiego – Mieczysław Uryga, Radne Powiatu Limanowskiego: Ewa Filipiak, Jolanta Grzegorzek i Agata Zięba, Wójt Gminy Tymbark - Lech Nowak, Dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach - Bronisław Dutka, Radny Miasta Limanowa – Walenty Rusin.
Festiwal Śliwki, Miodu i Sera w Laskowej, jak co roku, miał także swoją artystyczną oprawę.
Na scenie zaprezentowały się zespoły, wykonujące urozmaicony pod względem gatunkowym typ twórczości. Wystąpił: Rafał Brzozowski, ponadto zespół Arkadio z Nowego Sącza, Zespół Honky Tonk Brothers, wystąpił również kabaret KaŁaMaSz.
Wyniki konkursu na „Najsmaczniesze stoisko”:
Najwięcej głosów publiczności zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa łącznie 107 głosów, drugie miejsce z liczbą 50 głosów zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich Krosna.
Zgłoszenia do konkursu kulinarnego – 2014 rok
Lp |
Zgłaszający |
I Ciasta i desery |
II Dania główne |
|
Gospodarstwo Rolne |
Ciasto tortowe ze śliwką |
Bundz z zalewy |
|
Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka |
Tradycyjny Kołacz |
Ruskie pierogi |
3 |
Koło Gospodyń Wiejskich Krosna |
Miodownik |
Pierogi z serem |
|
Pasieka pod Sosnami Tadeusz Leśniak Dobra |
Miód spadziowy iglasty |
------------------- |
|
Koło Gospodyń Wiejskich Zawadka |
Kolana pszczoły |
Kaczka nadziewana |
|
Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa |
Serowa pychotka |
Wołowina w sosie śliwkowym |
|
Gminne Koło Pszczelarzy z Laskowej |
Spadziowy miód Laskowski |
|
|
Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” Maria i Krzysztof Uryga |
------------------ |
Prosiak pieczony -gołąbkami z śliwką nadziany |
|
Anna Palac |
Ciasto ze śliwkami |
Sery z ziołami |
|
Koło Gospodyń Wiejskich Kamionka Mała |
Ciasto ucierane ze śliwką |
Rolada mielona ze śliwą |
11 |
Halina i Marek Piwowar Męcina |
Kołacz drożdżowy ze serem i śliwką |
------------------- |
12 |
Robert Tracz Agroturystyczna Akademia Zdrowia Gospodarstwo Eko-agroturystyczne |
Galicyjska wisienka zalana Jurajskim Czarem Pustyni na miodzie |
------------------- |
13 |
Firma Gastronomiczna DEGUSTO |
Chleb z młyna na miodzie ze śliwką suską |
Gołąbki młyńskie babci Kazi |
14 |
Hubertówka pod Jaworzem |
--------------------- |
Comber sarni z sosem śliwkowym |
15 |
Koło Gospodyń Wiejskich Czchów |
Sernik bez sera ze śliwką |
Niespodzianka ze śliwką |
16 |
Stanisława Tontor Czchów |
Sernik z rosą i ze śliwką |
--------------- |
17 |
Gosposie z pod Gorca |
Sernik ze suszonymi śliwkami |
--------------- |
Komisja Konkursowa w składzie:
Przewodniczący Komisji - Wojciech Wiśniewski, portal Internetowy „Głębia Smaku”.
Członkowie:
· Magdalena Jucha
· Roksana Wróbel
· Wiktoria Włoch-Yaba
· Paweł Zelek
Ogłosiło co następuje:
W I kategorii - ciasta, desery i napoje
- wyróżnienie otrzymało Koła Gospodyń Wiejskich Zawadka za Nalewkę Kolana Pszczoły
- wyróżnienie otrzymały Gosposie z pod Gorca za Sernik ze suszonymi śliwkami
W II kategorii - dania główne:
- wyróżnienia otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich Laskowa zaWołowinę w sosie śliwkowym
- wyróżnienie otrzymała Hubertówka pod Jaworzem (Kobyłczyna 26) za Comber sarni z sosem śliwkowym
GRAND PRIX otrzymali
Maria i Krzysztof Uryga Gospodarstwo Agroturystyczne „Urygówka” za Prosiaka pieczonego gołąbkami z śliwką nadzianego
Pieczony prosiak był prawdziwą gwiazdą festiwalu w Laskowej.
Nagrodami w konkursie były kryształowe patery oraz nagrody rzeczowe.
Zdjęcia: Roman Szuszkiewicz