Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Olszówka już po raz drugi zorganizowało warsztaty z gotowania potraw regionalnych, potraw z lokalnych ziół oraz potraw kuchni nowoczesnej. Szkolenie przeprowadzono 7 maja b.r. w remizie OSP w Olszówce w ramach realizacji zadania publicznego pn. „Ach dawno to już było - pokazanie kulturowego i kulinarnego bogactwa tradycji naszego regionu”. Uczestniczyli w nim zaproszeni przez organizatorów goście oraz mieszkańcy Olszówki, którzy chcieli dowiedzieć się jak przygotować potrawy, które kiedyś na co dzień gościły w domach naszych przodków oraz jak przygotować nietypowe potrawy kuchni współczesnej.
Moderatorkami spotkania były olszowskie gospodynie: Genowefa Fudro i Maria Nawara. Pierwszym etapem warsztatów był pokaz wyrobu tradycyjnego chleba i jego wypiek prowadzony przez Genowefę Fudro. W kolejnym etapie Maria Nawara zaprezentowała uczestnikom jak w łatwy i sprawny sposób wypatroszyć kaczkę, zrobić do niej nadzienie oraz w jaki sposób tak przygotowaną potrawę poddać gotowaniu.
Po szkoleniu kulinarnym wszyscy obecni na spotkaniu mogli skosztować potraw przygotowanych przez panie z Koła Gospodyń. Na stole znalazły się między innymi:
-
chleb pieczony metodą tradycyjną
-
kaczka faszerowana
-
kluski z mąki razowej ze słoniną lub śmietaną podawane na ciepło
-
pierogi ze szpinakiem
-
pierogi pieczone z mięsem, pieczarkami i serem
-
rolada ze szpinakiem, łososiem i serem
-
sałatka z makaronem ryżowym
-
sałatka z makaronem tortellini
-
jajka faszerowane
-
pieczarki nadziewane opiekane w bułce tartej
-
pasta z sera białego i tuńczyka
-
ser owczy
-
deser kokosowy z polewą truskawkową
-
ciasto z jabłkami
-
szarlotka
-
ciasto drożdżowe z nadzieniem kakaowym
-
rogaliki drożdżowe z dżemem
-
ciasto z borówkami
-
tort z masą kawową i kokosową
-
dżem z czarnego bzu
-
miód
-
napój z miodu, mięty i cytryny.
Niektóre z serwowanych przez olszowskie gospodynie potraw przypomniały uczestnikom spotkania smaki ich dzieciństwa.
Kinga Kaciczak