Dziś przeżywamy Wielką Sobotę, trzeci dzień Triduum Paschalnego. Tradycją tego dnia jest święcenie pokarmów wielkanocnych i modlitwa nad Pańskim grobem. W koszyku wielkanocnym powinny znaleźć się: chleb, baranek wielkanocny, mięso, sól, pieprz, chrzan, malowane jajka i słodycze. Umieszczanie ich w tzw. święconce nie jest przypadkowe. Każdy z nich ma znaczenie symboliczne. I tak np. jajko oznacza odradzające się życie, a baranek – zmartwychwstałego Chrystusa. Zwyczaj święcenia pokarmów sięga XIII w. Jeżeli chodzi o znaczenie święconki, to trzeba sięgnąć do starożytności chrześcijańskiej. Jak chrześcijanie gromadzili się na sprawowanie liturgii, to przede wszystkim chodziło o sprawowanie Eucharystii, ale po liturgii także były agapy, czyli uczty, podczas których radowano się tą najważniejszą ucztą, jaką była uczta eucharystyczna. Ci, którzy nie mogli uczestniczyć w Eucharystii czy też w agapie to mogli wziąć coś ze stołu agapy, ażeby tę radość zanieść do domu. Więc to jest pewna pozostałość tamtego czasu . Pokarmy przynoszone do kościołów błogosławione są przez kapłanów i diakonów. Oprócz pokarmów święci są dziś też ogień, paschał i wodę chrzcielną.Wielka Sobota to także czas adoracji Chrystusa złożonego w grobie i oczekiwania na Jego Zmartwychwstanie.
zdjęcia: Stefan Hutek
Źródło: Radio Maryja