Symbolicznym wydarzeniem powrotu Górskiej Szkoły Rolniczej do istnienia było rozpoczęcie Warsztatów Serowarskich w dniu 7 czerwca 2021 r. w Starej Wsi Gmina Limanowa. Po 71 latach od jej likwidacji pojawia się szansa do przywrócenia jej dorobku dydaktycznego z zapomnienia , by ta perła limanowskiej oświaty znów godnie błyszczała podnosząc poziom wiedzy która jest konieczna do rozwoju gospodarki rolnej w polskich górach, wprowadzając skutecznie model gospodarki alpejskiej. Piękno krajobrazu gór oraz nieskażona gleba jest szansą na skuteczny rozwój produkcji ekologicznych produktów rolnych w tym wysokiej jakości serów łącząc to z wypoczynkiem turystów w scenerii górskiego krajobrazu. Warsztaty jak przypadło na szacowną szkołę prowadzone są pod okiem doświadczonych nauczycieli przekazujących uczestnikom Warsztatów tajniki tworzenia dzieła sztuki jakim są doskonałe ekologiczne wyroby serowarskie, którego podstawą jest mleko od wypasanych krów na ekologicznych łąkach, w tym Polskiej Krowy Czerwonej, która posiada mleko o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych. 100 lat temu inż. Jan Drożdż działalność Górskiej Szkoły Rolniczej rozpoczynał od prowadzonych kursów rolniczych, które wzorowane były na szwajcarskim modelu edukacyjnym. Idąc Jego tropem pozostało dokończyć dzieło które rozpoczął, aby w cudownych polskich górach nie zabrakło elit które umiejętnie wykorzystają bogactwo tej ziemi.
Stefan Hutek