Blisko 40 osób ukończyło 20 godzinne zajęcia teoretyczne i praktyczne stosowania ziół w zakresie lecznictwa, w produkcji domowej zdrowej żywności jak i rekreacji np. zabiegi kosmetyczne lub w saunie. Tematem ostatniego dnia było zdobywanie umiejętności w tworzeniu potraw z zastosowaniem ziół. Hitem okazało się masło ziołowe oraz kawa parzona po chińsku . Atrakcją zajęć był pokaz saunomistrza Mateusza Wrońskiego prezentującego zastosowanie ziół w saunie. Pokaz wzbudził ogromne zainteresowanie ponieważ technika relaksacji w saunie to nie tylko temperatura, wilgotność ale zapach i dźwięk. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy ukończenia kursu, który odbywał się pod szyldem Górskiej Szkoły Rolniczej. Reaktywacja szkoły jest bardzo potrzebna ponieważ ilość uczestników zajęć jest dowodem zainteresowania potrzebą pozyskiwania zdrowej żywności, którą można wciąż uzyskiwać na nieskażonych chemicznie terenach górskich łąk Powiatu Limanowskiego. Wśród uczestników ostatniego spotkania byli przedstawiciele władz oraz osób zasłużonych w dokumentowaniu historii Górskiej Szkoły Rolniczej tj. Stanisław Golonka twórca Izby Pamięci Górskiej Szkoły Rolniczej w Łososinie Górnej, Czesław Kawalec Członek Zarządu Powiatu Limanowskiego, Władysław Lachor Radny Gminy Limanowa, Sołtys wsi Kłodne. Uwzględniając potrzeby mieszkańców Powiatu Limanowskiego a zwłaszcza hodowców bydła planowany jest ponowny kurs serowarski oraz kurs przetwórstwa mięsnego. Zajęcia sfinansowane zostały dzięki wsparciu Kółka Rolniczego w Starej Wsi.
Stefan Hutek