Warsztaty Masarsko-Wędliniarskie

 W dniach 8,9  grudnia  2023 r. miały miejsce Warsztaty masarko- wędliniarskie w których uczestniczyło 25 osób. Zajęcia teoretyczne i praktyczne odbywały się w rodzinnym  zakładzie masarskim w Kamionce Małej prowadzonym przez Stanisława i Zofię Luksa oraz ich syna Adama. Gościem specjalnym warsztatów był prof. dr hab. inż. Władysław Migdał  z Instytutu Technologii  żywności i żywienia Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Pan profesor wspomniał o bogatych polskich tradycjach konserwacji żywności jak i nadawaniu jej smaku za pomocą metod wędzenia. Proces ten jest istotny w samym już na etapie wstępnego suszenia, doboru drewna, temperatury jak i tempa czasowego, tej ważnej sztuki kulinarnej  jakim jest tradycyjne wędliniarstwo. Pod okiem Państwa Luksów uczestnicy poznawali sztukę rozbierania mięsa wieprzowego określając  nazwy i przeznaczenie do dalszych wyrobów  poszczególnych części tuszy wieprzowej wraz z  przygotowaniem  marynaty do wyrobu szynek. Bardzo dokładnie uczestnicy zapoznali się z procesem produkcji kiełbasy, kiszki, salcesonu, pasztetu jak i sposobu pieczenia barana oraz praktyczno wędzenia. Warsztaty Masarsko-Wędliniarskie były prowadzone jako kolejne pod szyldem Górskiej Szkoły Rolniczej. Zainteresowanie tematem rozwoju rolnictwa ekologicznego które produkuje tradycyjną smaczna zdrową żywność jest dowodem by reaktywować tę placówkę oświaty rolniczej. Projekt realizowany był ze środków Kółka Rolniczego z Starej Wsi. Sceneria Kamionki Małej urzeka pięknem krajobrazu niczym nie ustępując widokom krajów alpejskich. Kazdy z uczestników otrzymał dyplom ukończenia 15 godzinnych warsztatów masarsko-wędliniarskich 

                                                                                                       Stefan Hutek

 

Tagi: ,