Restauracja Zajazd pod Jodłową Górą w Tymbarku państwa Edyty i Janusza Zborowskich, którzy są właścicielami tej restauracji od 3 lat, odnowiona i odremontowana w środku, nie kojarzy się nikomu z byłym barem Duet. Pani Edyta wcześniej pracowała 13 lat jako menager w dużym markecie w Nowym Sączu. Pan Janusz wiele lat pracował w Stanach Zjednoczonych, maksymalnie wykorzystując również wolny czas na dodatkowe zarobki. Za zarobione uczciwą i ciężką pracą pieniądze zakupił restaurację w Tymbarku oraz przeprowadził gruntowny remont na lokal o wyższym standardzie. Organizuje się tam wiele imprez: wesela, imieniny, spotkania okolicznościowe i jubileuszowe. Mile przyjmowani są również indywidualni konsumenci. Ambicją właścicieli restauracji jest podniesienie prestiżu lokalu. W tym celu zaproszono panią Magdalenę Gessler wraz z ekipą telewizyjną TVN.
Po kilku dniach przygotowań zmieniono wystrój wnętrza oraz wprowadzono wiele nowinek kulinarnych w menu i wydano 24.08. 2012 r. uroczystą kolację. Miałem zaszczyt być wśród gości zaproszonych i miło spędziłem czas wraz z małżonką na uroczystej kolacji. Po godzinie 21.00 zaproszeni goście zajęli 40 miejsc, był prezes firmy Maspeks Tymbark pan Dariusz Czech, jak również inne wybitne osoby miejscowej społeczności. Pani Magdalena Gessler zabrała głos. W swoim przemówieniu bardzo pochwaliła personel restauracji, a zwłaszcza personel kuchni, który bardzo dobrze przygotowywał posiłki pod jej kierunkiem. Nadmienię, że cała impreza była nagrywana przez ekipę telewizyjną TVN i ukaże się w niedługim czasie na jej antenie. Pani Magdalena przedstawiła również nam menu na kolację: zakąski serowe – różne – przygotowane przez panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tymbarku:
- Zupa pomidorowa na jagnięcinie z ziemniaczkami,
- Gulasz z jagnięciny podawany z plackiem ziemniaczanym ze śmietaną,
- Połówka kurczaka pieczona na winie, nadziewana jabłkami i wątróbką marynowaną w sosie jabłkowym Tymbark podawana z ziemniaczkami pod pierzynką,
- Deser – szarlotka z jabłkami podawana z bitą śmietaną.
Goście degustowali drinka Krwawą Mery z przepisu pani Magdaleny Gessler, którego bardzo polecam, może również być ten drink bezalkoholowy.
Wszystkie dania były bardzo smaczne, mięso miękkie i kruche, odpowiednio przyprawione i pikantne – rozkosze podniebienia.
Prowadząca program pani Magdalena wielokrotnie zabierała głos, rozmawiała z gośćmi restauracji, którzy byli bardzo zadowoleni z podanych i super przyrządzonych posiłków. Rozmowy z panią Gessler były niczym nieskrępowane, mimo kamer i świateł telewizji. Pani Magda tryskała humorem i dowcipem, dbała o luźną, przyjazną atmosferę. Bardzo dużo rozmów dotyczyło sposobu przygotowania i podawania tak wspaniale przygotowanych dań i deserów. Pod koniec kolacji państwo Edyta i Janusz Zborowscy – właściciele restauracji, podziękowali pani Gessler za prowadzenie programu, wręczając wiązankę kwiatów. Oczywiście nie obyło się bez wspólnych zdjęć i autografów pani Magdaleny.
W najbliższym czasie spodziewana jest następna wizyta pani Gessler – celem sprawdzenia wprowadzonych zmian i nowinek oraz poziomu działania restauracji. Wizyta pani Magdaleny już przyniosła oczekiwane rezultaty. Gratuluję świetnego programu i życzę smacznego. Właściciele serdecznie zapraszają miłych gości.
Tekst i zdjęcia: Walenty Rusin