Hibiskus – najpiękniejsze zioło

Hibiskus to roślina zielna o dużych, pięknych kwiatach o wyrazistych kolorach, od żółtego poprzez różowy i fioletowy do czerwonego. To właśnie kwiaty, które kwitną tylko jeden dzień, są w tej roślinie najcenniejsze: obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają zastojom wody w organizmie, przyspieszają przemianę materii, wspomagają wątrobę i oczyszczają organizm. Roślina ta jest również bogatym źródłem wapnia, soli mineralnych i witaminy C, dzięki  którym wzmacnia odporność organizmu oraz działa przeciwzapalnie. Zioło to oprócz niezwykłej urody ma też bardzo przyjemny, kwaskowaty smak. Hibiskus dzięki swym niebywałym kwiatom uprawiany jest również jako roślina ozdobna, najpiękniejsze są te hawajskie, które chyba wszyscy znamy z telewizji czy kolorowych gazet.  Hawajczycy do tego stopnia zachwycili się tym kwiatem, że umieścili go w swoim godle. Herbata z hibiskusem – do świeżo zaparzonej herbaty dodać suszone kwiaty (na 0,5l 2 kwiaty), doskonale wydobywają głębię smaku i nadają herbacie klarowny, intensywny czerwono – brązowy kolor.

Autor: JDP