Autor: JDP
Koper – zioło od nasiona po korzeń
Opublikowany w: Wydarzenia
–
10 marca 2013
Koper to jedna z nielicznych roślin, która w całości od nasiona po korzeń jest surowcem zielarski. Powinniśmy używać go, na co dzień, ponieważ uzupełnia on w naszym organizmie niedobory soli mineralnych (wapnia, żelaza, fosforu) i witamin (C, D, E, K, B1, B6, B12, H, prowitaminy A). Napar z liści kopru obniża ciśnienie krwi, łagodzi dolegliwości związane z trawieniem, działa uspokajająco, leczy bezsenność. Polecany jest również dla mam karmiących piersią, które mają problemy z brakiem pokarmu. Zioła tego można używać, jako dodatku do codziennych posiłków składających się z: ziemniaków, jaj, zup, ryb, mięs, sałatek, duszonych warzyw. Oczywiście koper to nieodzowny składnik potrzebny do kiszenia ogórków. Pamiętajmy, że liści kopru nie suszymy, tylko mrozimy (nie traci swoich właściwości), dzięki temu nawet zimą możemy wzbogacać nim aromat i wartości odżywcze przygotowywanych posiłków. W dawnych czasach w niektórych krajach (np. Grecja, Egipt) koper był oznaką zamożności; zaś Biblia wspomina, że traktowany był, jako środek płatniczy, którym regulowano podatki.
Koprowa herbatka na czkawkę i niestrawność: 2 łyżeczki owoców kopru zalać szklanką wrzątku, parzyć 15 minut pod przykryciem.