Szafran – najszlachetniejsza i najdroższa przyprawa świata

Szafran – najszlachetniejsza i najdroższa przyprawa świata

Wiosnę, szczególnie tę tatrzańską kojarzymy z kwiecistymi dywanami różnokolorowych krokusów, które rozpościerają się u podnóża ośnieżonych jeszcze skalistych grani. Chyba mało, kto wie, że szafran pozyskiwany jest z uprawnej odmiany krokusów purpurowych, a dokładniej mówiąc z jego pręcików, które do tej pory są wyłącznie ręcznie zbierane. Na pozyskanie 1 kg sproszkowanego szafranu potrzeba aż 150 tysięcy (!) tych niepozornych kwiatów, co czyni go najdroższą i jednocześnie najszlachetniejszą przyprawą świata. Szafran jest rośliną, która ma trzy główne zastosowania: jako zioło, a nawet lek, przyprawa i barwnik. Warto też wspomnieć, że zalicza się go do nielicznej grupy afrodyzjaków. Brytyjczycy ze względu na wartość tej byliny uprawiają go w specjalnie w tym celu stworzonych miejscach tzw. „Saffron Walden”. Z kolei w Polsce swoje 5 minut miały kiedyś drożdżowe baby szafranowe, które intensywny żółty kolor zawdzięczały właściwościom barwnikowym tej przyprawy. Poza ciastami można nią wzbogacać smak i kolor ryżu, owoców morza, zup, sosów do mięs, ale trzeba pamiętać o ostrożnym dawkowaniu, ponieważ za dużo szafranu psuje smak potrawy - czyni ją gorzką. Ze względu na silne działanie antydepresyjne zioło to traktowane jest, jako lek dla osób cierpiących na przedłużające się stany złego samopoczucia psychicznego; powoduje on znaczne zwiększenie stężenia w naszym organiźmie serotoniny i dopaniny (hormon szczęścia). Szafran ceniony jest również za  właściwości  antyrakowe, odmładzające, mocno wspomagający przy chorobach płuc, reumatyźmie i migrenie. Aż dziw bierze, że tak malutki i delikatny kwiat kryje w sobie tyle bogactw.

Baba szafranowa z dawnych lat

Zaczyn: 40 g świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka, łyżeczka cukru, 125 g mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h. Moczenie: 50 g rodzynek moczyć w ciepłej wodzie przez 20 minut, odsączyć. Szczyptę szafranu moczyć w 2 łyżeczkach gorącej wody przez 20 minut. Ciasto: zaczyn, 380 g mąki pszennej, rodzynki, szafran łącznie z wodą, w której się moczył, 75 g cukru, 4 żółtka, 2 białka, szczypta imbiru, pół łyżeczki soli, skórka otarta z połówki cytryny, 100 g roztopionego i ostudzonego masła. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do zaczynu dodaj pół porcji szafranu, białka, utarte żółtka, imbir i sól. Dokładnie wymieszać (można miksować). Dodaj mąkę, skórkę z cytryny i resztę szafranu, mieszać aż masa zacznie odchodzić od ścian miski. Dodaj rodzynki i wyrabiaj ręcznie 15 minut. Dodaj masło i wyrabiaj ręcznie aż ciasto wchłonie masło i stanie się gładkie i błyszczące. Przełóż do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną formy do 1/3 jej wysokości. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz babę w 180 stopniach 40 minut. Sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Autor:  JDP