Ziele angielskie – ostrość smaku i słodycz zapachu
Ziele angielskie znane również pod nazwami: pieprz angielski, pieprz pachnący, pieprz goździkowy; nazwa „pieprz” wzięła się z pomyłki jej odkrywców, towarzyszy Krzysztofa Kolumba, którzy uznali to zioło za poszukiwany pieprz. W Polsce swoją nazwę zawdzięcza niezwykłej popularności, jaką cieszyło się w Anglii, gdzie dodawano go niemal do wszystkiego i tak też je określali „przyprawa – wszystko”. Przyprawa ta jest bardzo oryginalna, ponieważ łączy w sobie ostrość pieprzu, aromat gałki muszkatołowej i słodycz goździków. Te małe czarne ziarenka pełnią funkcję leczniczą, ułatwiają wchłanianie się do organizmu selenu, witamin z grupy B, beta karotenu, łagodzą kolki, wzdęcia, nerwobóle o dolegliwości reumatyczne. Jednak ważne jest, by używać go z umiarkowaniem, ponieważ spożywane w dużych ilościach powodują zaburzenia trawienne. Zielem angielskim można wzbogacać smak wędlin, marynat, sałatek warzywnych, ogórków konserwowych, a nawet kremów, ciast i naleśników. Roślina ta dawniej miała jeszcze jedno ciekawe zastosowanie, jako dezodorant, np. żołnierze rosyjscy wkładali je sobie do butów, by pozbyć się przykrego zapachu.Ziele angielskie jako środek na mole
Ziele angielskie to skuteczny środek odstraszający mole, wystarczy umieścić w szafie na pólkach po kilka ziarenek tej przyprawy by pozbyć się niechcianych insektów.Autor: JDP