Autor: JDP
Bratek ogrodowy – wielobarwne zioło
Opublikowany w: Wydarzenia
–
19 maja 2013
Bratek to roślina, pod wieloma względami wyjątkowa. Po pierwsze powstała ze skrzyżowania trzech dzikich gatunków fiołków, tj. fiołka trójbarwnego, fiołka żółtego i fiołka ałtajskiego. Po drugie to jedyny kwiat, który występuje w niemal wszystkich kolorach, nie wyłączając ciemnych barw, nawet czarnych. Po trzecie jego płatki są jadalne, można nimi wzbogacać smak i koloryt sałatek czy deserów. Po czwarte ma szerokie zastosowanie wzmacniające organizm ludzki, przede wszystkim regularnie pita herbatka z bratka skutecznie łagodzi dolegliwości skórne tj. trądzik młodzieńczy, wypryski, wybroczyny. Ponadto wspomaga leczenie przewlekłego zapalenia układu moczowego i uszkodzonych nerek. Warto też wspomnieć o zastosowaniu bratka w leczeniu i powstawaniu hemoroidów i żylaków, wzmacnia też naczynia krwionośne i zmniejsza krzepliwość. W medycynie ludowej znany z oczyszczania krwi i odtruwania organizmu.
Sałatka z bratkami
Składniki: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, oliwki zielone, te składniki pokroić i wymieszać, polać oliwą z przyprawami (wg uznania), na tak przygotowanej sałatce ułożyć bratki.